10 Ocak 2013 Perşembe

karadenizden damağımda kalanlar:)

Karadeniz'den damağımda kalanlar diye başlamak istedim yazıma..Aslında yediğin içtiğin senin olsun gördüklerini anlat derler ama ben yediklerimi anlatmak istiyorum.Karadeniz'in eşşiz doğasını anlat anlat bitiremem:)Yemyeşil doğası,göz alabildiğince büyük ormanları,nemli yağmurlu havası,sarp kayalar üzerine kurulmuş evleriyle Karadeniz ülkemizin en güzel bölgelerinden biri.Geçtiğimiz eylül ayında eşimle gittiğimiz Karadeniz gezimize Samsun'dan başlayıp Artvin'de bitirdik.Her gezimizde olduğumuz gibi Karadeniz'e gitmeden önce nereler gezilir neler yenir hepsini araştırdık.
Samsun Terme'de yediğimiz  pide enfesti...hatta şimdiye kadar yediğim en lezzetli pide diyebilirim.İçerisindeki peynir kaşar değil,yöreye özgü bir peynir tahminimce:)Giderseniz mutlaka deneyin..Biz Termedeki Ulusoy Tesisinde yemiştik çok başarılıydı:)



Akçaabat köfte:)Kendilerini isminden de anlayacagınız gibi Akçaabat' ta yedik.Nihat Usta adında deniz kenarında restoranda yemiştik.Ben genelde porsiyonlarımı bitiremem.Karadeniz'de porsiyonlar bana az geldi desem yeridir:)Köftenin yanında gelen mısır ekmeği ve piyazda bir o kadar lezzetliydi...


İşte Laz böreği:)Karadeniz'de en merak ettiğim lezzetti kendileri:)Bilmeyenler için Laz Böreği ;börek değil şerbetli bir tatlı:)Lazların düğün ,bayram ve çesitli özel günlerinde yaptıkları oldukça zahmetli bir tatlı çeşidi.Özellikle Trabzon bölgesinde yapılıyormuş.Trabzonda Necla Abla'nın laz böreği meşhurmuş.Biz Akçaabat'ta yemiştik.Hamurlu biraz ama lezzetli.


Karadeniz fındığı denemeden olmaz tabiki.Giresun'da verdiğimiz molada hem tadına baktık hem de aldık.İsteğe göre kapsuklu alınabiliyor(.Kapsuk fındığın dışındaki kısım)
Buda kuymak:)İsmini hep duyduğum ilk defa Karadeniz'de tattığım harika bir lezzet.Yiyenler bilir Karadeniz'e sırf bu yüzden tekrar gitme sebebidir.Lafı geçmişken kuymak ve muhlamanın farkını belirteyim,kuymakta kaymak kullanılıyor muhlamaya göre daha kıvamlı oluyor.Kahvaltıda ya da ana yemek öncesi yenen harika bir  lezzet.İçerisindeki peynir ve tereyağı yöreye özgü.






Bu da muhlama:)kaymaksız olan yani..kuymağı severek yemiştim muhlamayı bayılarak yedim:)Tercihim muhlamadan yana evde denemek istiyorum aslında ama aynı tadı alamayacağımızı düşünüyorum.Azıcık malzemeyle ortaya böyle  bir tadın çıkması harika.Karadeniz'e giderseniz mutlaka denemelisiniz benden söylemesi:).



Gezimize gitmeden önce arkadaşlarımın yemeden gelme dediği tatlardan biri de Hamsiköy sütlacı idi.İsminin neden böyle olduğunu merak ettiğimden biraz araştırdım hikayesi şöyleymiş:1900'lü yıllarda Hamsiköy'de iki tane lokanta işletmecisi varmış.İşletmecilerden birinin midesi rahatsızlanmış,diğer işletmeci mideye iyi geldiği için süt ve pirinci kaynatıp şekerle tatlandırarak rahatsızlanan arkadaşına yedirmiş.Tatlıyı yiyen lokantacı bunun tuzu eksik demiş ve bir tutam tuz ilavesiyle iştahla yenen sütlaç tatlısını keşfetmişler.Çok ta iyi yapmışlar    
 gerçekten yediğim en güzel sütlaçtı:)



Kaygana Karadeniz yöresinin meşhur yemeklerinden birisi.Çeşitli otlar konularak hazırlanıyormuş.Tadına gelince ben sevdim:)Yemek öncesi güzel bir aperatif oldu.



,
Üstteki turşu kavurma,onun altındaki lahana çorbası.Yöresel yemekler bunlarda tatlarına gelince ben çok sevmedim damak tadıma pek uymadı.Turşunun içinde yeşil fasulye var bu arada.



Çamlıhemşin yolu üzerinde bulunan Dere Restaurant'ta yöresel birçok tat bulunuyor.Hemşin dönüşü gittiğimiz restaurant butik otel olarak ta hizmet veriyor.Muhlama,turşu kavurma ve lahana çorbasını burada yemiştik.Ana yemek olarak ta saçta balık kavurma yedik.Tadı fena değildi ama kızarmış balığı tercih ederim.


Buda haça puri:)Batum'da yedik ve çok beğendik.Peynirli pide aslında ortasına yumurta kırılılarak hazırlanıyor.Haça purinin yeme şekli şöyle;kenarındaki pide koparılarak yumurtaya bandırılıyor ve bayıla bayıla yeniyor.Yanında mutlaka armut suyu için Batum'a özgü olan bu içecek çok lezzetli.Hayata gezerek renk katmanız dileğiyle...Giderseniz şimdiden afiyet olsun:)

8 yorum :

Gurme Şirine dedi ki...

canım bu arada bende aslen Trabzonluyum...
yemekleri görünce valla canım çekti :))
memleketimise özledim :)
paylaşım için teşekkürler...

bu arada çok güzel blogun var ama daha fazla kişi seni görmeli...
izleyici sayını yüksleltmelisin...
sevgiler...

Durucayaşamak-Eda dedi ki...

harika bir anlatım memleketimi bölgemi çok güzel tasvir etmişsin eline sağlık.yanlız pideyi sanırım çok doğru bir yerde yememişsin termenin içince yada çarşambada da yiyebilirdiniz.nefis oluyor gerçekten.bir daha yolunuz düşerse mutlaka pideyi farklı yerlerde yemeni tavsiye edicem:)

ömür inandı dedi ki...

Duruca yasamak, begenmenize sevindim:) biz termedeki pideyi bayilarsk yemistik dediginiz yerlerde yersek nasil olur bilemedim:) herhalde parmaklarimizi yeriz cok tesekkurler yorumunuz icin

ugurbocegimmutfağı dedi ki...

ayy Ömüür bunlar negüzel yaa canım istedi
,en sevdiğişm lezzzetler bir arada ve has yerinde yemişsin,bizde bu yaz karadeniz turu düşünüyoruz :)

ömür inandı dedi ki...

canım mutlaka gidin karadenize:)süper süper süper herşey

vişnap dedi ki...

Canım Görele'de en lezzetli pideler ve meşhur tereyağları ve de Çavuşlu'nun taş fırın ekmekleri bunları da bir daha gidişinde mutlaka denemeni tavsiye ederim sevgilerimle..

vişnap dedi ki...

Canım Görele'de en lezzetli pideler ve meşhur tereyağları ve de Çavuşlu'nun taş fırın ekmekleri bunları da bir daha gidişinde mutlaka denemeni tavsiye ederim sevgilerimle..

ömür inandı dedi ki...

visnap cook tesekkurler
soyledigin yerlere insalah gitme firsatimiz olur sevgiler