7 Şubat 2013 Perşembe

patatesli rulo börek:)

Bu börek benim çocukluğumun böreği:)Annem her misafir geldiğinde yapardı çok severek yerdik.Şimdi anlıyorum annemin niye çok sık yaptığını,çok pratik bir börek çünkü.Hem de çok lezzetli.Önceden hazırlayıp buzdolabında muhafaza ediyorsunuz ve aniden bir misafir geldiğinde şipşak pişiriyorsunuz:)

Malzemeler:

  • 3 adet yufka
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı süt
1 cay bardağı yoğurt
  • 1 cay bardağı sıvıyağ
  • 5 adet haşlanmış patates
  • Rendelenmiş kaşar peyniri yarım su bardağı kadar
  • Pul biber


Haşladığımız patatesleri rendeliyoruz,içerisine sıvı yağ,süt,yumurta ve kaşarı ilave edip karıştırıyoruz.Birinci yufkayı tezgaha alıyoruz hazırladığımız harçtan her tarafına yayıyoruz,üzerine yufka kapatıp tekrar harç yayıyoruz,üçüncü yufkayıda kapatıp harç yayıyoruz.Yufkaları rulo haline getirip,ortadan ikiye bölüyoruz.Buzdolabında 4-5 saat beklertiyoruz.Fırına koymadan  önce buzlukta 15 dk bekletiyoruz ki  kolayca dilimlenebilsin.Çok kalın olmayacak şekilde dilimleyip 170 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar bekletiyoruz.Ben fırından çıkardıktan sonra üzerine eritilmiş tereyağı gezdirdim.İsterseniz pul biberde ekleyebilirsiniz.Böreği buzlukta muhafaza edebilirsiniz,istediğiniz zamanda pişirip yiyebilirsiniz.Afiyet olsun:)Sevgilerimle...

6 Şubat 2013 Çarşamba

mayalı poğaça:)puf puf


Mayalı poğaçaya bayılırım,hep özenmişimdir pofidik pofidik poğaçalar nasıl yapılıyor diye:)Bir çok denemeden sonra tekniği kaptığımı düşünüyorum.Öncelikle ben yaş maya hiç kullanmazdım instant maya kullanırdım.Yaş maya ile hamur çok daha kolay mayalanıyor.


Yaş maya kullanırkende dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.Öncelikle yaş maya taze olmalı,buzdolabında muhafaza edilmeli ama dondurulmamalıdır.Poğaçayı hazırlarken kullanacağımız süt ve su ne çok sıcak ne de soğuk olmalı!!Ben serçe parmağımı yakmayak derecede olduğunda ısıtmayı bitiriyorum.

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 paket yaş maya
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Alabildiğince un
  • Üzerine sürmek için yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker,1 tatlı kaşığı tuz
  • İç malzemesi isteğinize göre olabilir

Süt ve suyu karıştırıyoruz,mayayı elimizde ufalayarak ekliyoruz.Mayalanmayı sağlamak için 1 yemek kaşığıda toz şeker ekliyoruz.5 dk kadar mayalanmasını sağlıyoruz.Zeytinyağını ve tuzuda ilave edip kaşık kaşık un ekliyoruz.Hamur elimize yapışmamalı.Hamurumuz hazır olunca üzerini kapatıp,battaniye yada sıcak tutacak bir örtüye sarıyoruz.Ilık bir ortamda 10 dk mayalanmaya bırakıyoruz.Kabaran hamurdan isteğiniz ölçüde koparıp ,iç harcını koyup üzerine yumurta sarısı sürüyoruz.Bu şekilde hazırladığımız poğaçaları en az yarım saat tepside mayalanmaya bırakıyoruz.Poğaçaları yerleştirirken aralıklı koymaya dikkat edelim pişerken çok kabarıyorlar.170 derece fırında kızarana kadar pişriyoruz.Hepsi bu kadar:)Yanına da güzel bir çayla kahvaltıda yada çay saatlerinde afiyetle yiyebilirsiniz.Afiyetler olsun:)

5 Şubat 2013 Salı

Kar keyfimiz:)Erciyes




Herkese merhabalar....Birkaç gün blogumdan ayrı kaldım özlemişim:)Haftasonu küçük bir tatil yaptık.Eşim ve kardeşimle birlikte Erciyes'e gittik.Bu aralar işlerin yoğunluğu hepimizi bunaltmıştı,kar gerçekten çok iyi geldi:)
Cuma öğlen yola çıktık,üç buçuk saat süren keyifli bir yolculuk sonrası Kayserideydik.Şansımızdan hava o kadar güzeldi ki,Adanayı hiç aratmadı.Sömestr dolayısıyla Erciyesteki oteller oldukça kalabalıkmış.Biz Kayseri merkezde kalmayı tercih ettik.



Otelde kısa bir dinlenme sonrası şehri gezme vakti:)dedik ve yola çıktık...Yoldan gelince insan daha da acıkıyor.Akşam yemeği için Ananın Yeri'ne gittik:)Meşhur Kayseri restaurantı,duymayan yoktur herhalde(:
İşte karşınızda Kayseri mutfağının en nefis yemekleri:)Little little into the middle:)Cem Yılmaz'ı izleyenler bilir!Ne yapim abime?Şaka bir  yana biz ne yiyeceğimize karar veremediğimizden,aslında hepsinden de yemek istediğimizden ortaya Kayseri Tabağı aldık.Bu tabakta sarma,içli köfte,su böreği ve yağlama bulunuyor.Ayrıca mantı ve güveç pastırmada istedik ortaya:)




Şimdiye kadar yağlama yemediyseniz mutlaka yemelisiniz!!!Yok böyle bir tat,elle yeniyor zaten parmaklarınızı yiyebilirsiniz:)Yağlama Kayseri'nin yöresel yemeği,incecik lavaşlar pişirilip iç harcı üzerine yayılıp ,lavaşların üst üste konulmasıyla yapılıyor.Üçgen üçgen dilimlenip,rulo yapılıyor ve yanında gelen sarımsaklı yoğurda batırılıp afiyetle yeniyor:)Biz Kayseri'de iki gün kaldık ve iki günde yedik süper bir tat:)
Ve masum Adanalılar karla karşılaşır:)Kar bir Adanalı için önemlidir,bizim buralara kar hiç yağmaz çocukluktan itibaren bir kar özlemi vardır içimizde:) Kar görmenin mutluluğunu yaşadık sevgili kardeşimle...Geçen sene kayak yapmaya cesaret edememiştim,kızakla eğlenmiştik...Kızak eğlenceli ama yukarıya taşımak işkence oluyor:)Gerçi yürüyen bantlar yapılmış bu sene,kızak taşıma derdi kalmamış.Biz kayak yapmayı öğrenelim istedik.Üçümüz kayak dersi aldık bir saat gibi sürede ayakta kalma ,dönüş tekniklerini öğrenmeye çalıştık.Gerçi ben bir türlü hızımı kontrol edemedim...sürekli yerlerdeydim:)neyse kırık çıkık yok şükür...Ama ayaklarımız çok acıdı kayak ayakkabıları çok rahatsız edici,alışık olmayınca rahatsızlık hissettim ben:(
Erciyes'te hava çok güzeldi,ama aşırı kalabalık vardı.Sömestr tatilinden dolayı öğrenci yoğunluğu fazlaydı.Minik minik çocuklar nasıl güzel kayıyorlar,bayıldım bayıldım:)


Parmaklarım dondular ama ya:( Kar eldiveni kullanmak lazım bunu anladım:)
Akşama doğru Erciyes'ten ayrıldık ve otele gidip güzelce dinlendik.Kayak aşırı yoruyormuş insanı,alışık olmayınca hamladık resmen...Akşam yemeği için Elmacıoğlu İskender'e gittik.Her gezimizde olduğu gibi gitmeden önce ne yaparız,ne yeriz yine araştırmıştık önceden.



İskender lezzetliydi,öncesinden yağlama ve sarmada istedik tabiki,hepsi gayet güzeldi.Kayseri'de akşamları dışarıda yapacak fazla bir şey yok.Hava soğuk olunca Avm dışında alternatifte kalmıyor.Yemek sonrası kahve içme bahanesiyle Kayseri Forum'a gittik.


Gönül Kahvesi'nin enfes kahveleriyle azıcık yorgunluk attık:)Erciyes'te keyifli bir haftasonu geçirdik...Adana'ya dönmedcen önce Kapadokya'ya da ugradık en kısa zamanda gezimizin detaylarını ekleyeceğim.Herkese bol güneşli,mutlu,huzurlu,sağlıklı bir gün diliyorum...Sevgilerle:)