29 Mart 2013 Cuma

krem karamel:)

Herkese musmutlu cumalar:)Haftanın son iş gününün ilk saatleride olsa ben çok mutluyum.Gezip,dinlenebileceğim güzel bir haftasonu beni bekliyor.Bu güzel cuma gününe çok tatlı bir tarif vereyim istiyorum.Fotoğraf cekmeyi unutup bir dilim alıvermişim.Çok nefis oluyor krem karamel sık sık yapıyorum.Hem lezzetli hem de hafif bir tarif.Ayrıca klasik karameller gibi yumurta kokmuyor.Aslında pratik krem karamel desem daha dogru olur.Fırında pişirmiyorum çünkü.

KREM KARAMEL:

Malzemeler;

  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 cay bardağı mısır nişastası
  • 2 yumurta
  • 1 paket vanilya
Karameli için;

1 çay bardağı toz şeker


Bir lt süt,2 yumurta,toz şeker ve mısır nişastası bir çırpma teli vasıtasıyla iyice karıştırılır.Ocağın üzerine alıp muhallebi kıvamına gelene dek pişirilir,bu arada 1 çay bardağı toz şeker teflon tavada köpük köpük olana kadar pişirilir.Sıcak sıcak kaselere 1 yemek kaşığı dağıtılır.Ocaktan aldığımız  krem karamele vanilya eklenir.Kaselerin üzerine muhallebi kıvamındaki  krem karamel dağıtılır.İyice soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletilip,buzdolabına alınır.Bir gün dolapta beklerse çok daha güzel bir kıvam alıyor.Servis ederken tabağa ters çevrilir.Afiyetle....
Sevgiler....

28 Mart 2013 Perşembe

d börek yaptım,oldu:)

Artık canım ne çekerse evde yapmaya başladım.Hem öğrenmiş oluyorum hem de evimizde keyifle yiyoruz.Ben böreğin her türlüsünü severim.Ama el açması olanlara bayılırım.Şimdiye kadarda hiç hamur açmışlığım yoktu.Denemekten ne çıkar deyip kendi hamurumu yaptım ve açtım.İncecik lezzetli böreklerim oldu.Cumartesi sabahı erken kalkınca börek açayım yine dedim.İkinci kez börek açma girişiminde bulundum sıcacık böreklerimizi afiyetle yedik.Şimdiye kadar yapmayanlar için söylüyorum zor değil ciddende hatta çok zevli bile diyebilirim.Önemli olan hamur bence benim yaptığım şekilde yumuşacık bir hamur oluyor ve çok kolay açılıyor.Bizim için peynirli ve ıspanaklı börekler hazırladım.Ben güzelce açtım eşimde pişirdi.Yanında çayla afiyetle yedik.Çok uzatmayayımda tarife geçeyim.Benim verdiğim ölçüler iki kişiye yetiyor.Benim böreklerim ''küçük d'' oldular açmakla çok uğraşmamak için hemde daha kibar oldukları için küçük bezelerden açıyorum.

''d börek''Tarifi:

hamuru için;

  • Yarım ekmek içi bayat ekmeklerinizi kullanabilirsiniz
  • Sıcak su
  • tuz
  • un
İç malzemesi;

  • 1 bağ ıspanak
  • 1 orta boy soğan
  • tuz,karabiber,pulbiber
  • 1 yemek kaşığı tahin
  • sıvı yağ

Peynirli iç için;
  • Ben yarım kalıp ezine peyniri kullandım
  • yarım soğan
  • maydanoz

Önce hamuru hazırlanır ,hamur dinlenirkende iç malzemesi hazırlanır.Ekmek içleri küçük küçük parçalanır.Yoğurma kabına alıp üzerini hafifçe geçene kadar sıcak su eklenir.Bu şekilde 5 dk kadar beklenir,ekmek içleri yumuşasın diye.Yumuşayan ekmek içi üzerine yavaş yavaş un eklenir ve ele yapışmayacak hale gelene kadar un eklenip,yoğurulur.Damak tadınıza göre tuz ilavesi yapabilirsiniz.Hazırlanan hamur üzerine nemli bez örtülerek yarım saat dinlendirilir.Bu arada ıspanaklı harcı hazırlayabiliriz.Soğan küp küp doğranır.Sıvıyağda pembeleşinceye kadar pişirilir.İnce ince doğranan ıspanak soğanların üzerine eklenir.Baharatları ilave edilip pişirilir.Hazır olan ıspanaklı harcımız soğuyunca tahin eklenir,tahin ıspanağa çok güzel lezzet katıyor,istemezseniz eklemeyebilirsiniz.Peynirli harç için soğanlar küçük küçük doğranır,maydanoz kıyılır.Peynir rendelenir ve tüm malzemeler karıştırılır.
Yarım saat sonrasında dinlenen hamurdan istedğiniz büyüklükte bezeler yapılır.Ben ceviz kadar parçalar koparıp yapıporum.Tezgaha un serpilip pasta tabağı büyüklüğünde merdane yardımıyla açılıp iç harç konup kenarları kapatılır.Kenarlarını pizza kesici ile düzeltebilirsiniz.Isıtılmış tava yağlanarak önü ve arkası kızarana kadar pişirilir.Afiyetle sıcacık börek yenir,sonrasında da:)Çok zor değil gerçekten gözü korkmasın kimsenin.Çok pratik ve lezzetli bir börek.Afiyet bal şeker olsun.Sevgilerimle....